Budownictwo

Jaki wybrać blat kuchenny i czym one się między sobą różnią?

Wybór blatu kuchennego oznacza początek końca przygody z wykończeniem własnych czterech kątów. Blat powinien być funkcjonalny, ale także pięknie dopełniać stylu naszej kuchni. Czy da się to połączyć? Oczywiście!

Rodzaje blatów kuchennych

Blat kuchenny nie jest tylko dekoracją. Należy pamiętać, że będzie nam służył przez wiele kolejnych lat i jego podstawową cechą powinna być odporność na uszkodzenia. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów blatów, a różnią się nie tylko zewnętrznym wyglądem, ale głównie materiałem, z którego są wykonane.

  • Blat kuchenny drewniany

Jest zdecydowanie najbardziej popularny. Tego typu blaty bywają relatywnie tanie, ale też urodziwe i wytrzymałe, przez co spotkać je można w wielu polskich domach. Zdecydowanie najłatwiejsze w użytkowaniu są blaty klejone. Materiał okleiny jest często odporny na uszkodzenia, a to minimalizuje ryzyko jego pęknięcia, nie przepuszcza także wody, a więc czyszczenie go jest bardzo proste. Blatem może być także lite drewno, natomiast wówczas konieczna będzie już regularna konserwacja i czyszczenie. Blaty drewniane wykonane są często z sosny lub brzozy, ale także z drzew egzotycznych, które idealnie nadają się do blatów bez okleiny.

  • Blaty granitowe

Są stylowe i bardzo odporne na uszkodzenia. Dopasują się do nowoczesnych wnętrz i nie wymagają długotrwałej konserwacji. Granit jest bardzo odporny na działanie ciepła, dlatego z powodzeniem można bez dodatkowych podkładek stawiać na nim gorący czajnik czy blachę z piekarnika. Wytrzymałość granitu określa się nawet w granicach 200 stopni Celsjusza. Trzeba jednak zaznaczyć, że blat kuchenny granitowy jest jednym z droższych dostępnych na rynku.

  • Blaty z płytek ceramicznych

Są nieco mniej popularne, ale dają duże możliwości aranżacyjne. Często tworzymy tutaj różne kompozycje kolorystyczne lub dobieramy płytki do pozostałych elementów w kuchni. Płytki ceramiczne są odporne na wysoką temperaturę, ale ich montaż jest dosyć skomplikowany. Późniejsze użytkowanie wymaga też regularnej konserwacji – szczególnie jeśli chodzi o fugi łączące płytki.

Konserwacja i czyszczenie blatów kuchennych

Wiele zależy tutaj od struktury blatu. Niektóre z nich w ogóle nie będą wymagały konserwacji. Dotyczy to m.in. blatów szklanych, granitowych czy z tworzyw sztucznych, a także olejonych blatów drewnianych. I przeciwnie – blaty z litego drewna będą wymagały dosyć regularnego czyszczenia i konserwacji. Raz na jakiś czas warto zakonserwować drewno lakierem lub olejem, a ewentualne plamy usuwać na bieżąco, aby nie wniknęły w strukturę drewna. Impregnatem z powodzeniem zakonserwujemy blaty kamienne, natomiast do codziennego ich czyszczenia konieczne jest używanie specjalnych środków. Przy blatach z płytek (na przykład ceramicznych), istotniejsza od konserwacji samych płytek jest pielęgnacja fug pomiędzy nimi.

Każdorazowo, środki do konserwacji blatów powinny mieć certyfikat zezwalający na ich kontakt z żywnością – nie są to zatem pierwsze z brzegu lakiery, jak np. do mebli. Prawidłowa konserwacja pozwoli jednak na lata uciechy z urody i funkcjonalności blatu kuchennego, na który się zdecydujemy.

Dodaj komentarz